Jana Mei Hrabovská

MORE ISSUES THAN VOGUE

Pondělí

1

Říjen 2018

Jak si zadarmo obměnit šatník

Written by , Posted in Fashion

Snímek obrazovky 2016-06-21 v 13.44.00Máte v šatníku to samé oblečení po celý rok? Vytřiďte to. Vždycky podle aktuální sezóny (jaro+léto, podzim+zima). Jistě, určité věci se nechají nosit celoročně (džíny, košile, sako, jednobarevný svetr), ale v zimě si letní tílko sotva vezmete, stejně tak v létě bundu na hory. Schováním oblečení neaktuální sezóny si zajistíte, že se vám oblečení neokouká. Zaprvé tím ušetříte, zároveň při výměně ročního období budete mít radost ze znovuobjevených kousků na nadcházející sezónu.

Snímek obrazovky 2016-06-21 v 13.45.41Můžete to zdát jako zbytečná věc. Ale “pelmel” v šatníku akorát evokuje pocit, že nemáte nic na sebe. Někdo si šatník třídí podle barev. Mně se osobně nejvíc osvědčil systém, kdy mám seskupené oblečení tak, aby se k sobě vzájemně hodilo. Nechodím pořád v jednom a tom samém. Naopak. Baví mě minimalistické kousky, pánský styl, kombinace šedé-černé-bílé-krémové. Jindy mám zase chuť vyrazit v barevné mikině, roztrhaných džínách, teniskách, tričku s potiskem. Proto je dobré různorodé styly seskupit tak, aby jednotlivé věci vedle sebe dávaly smysl. Ušetříte si čas s vymýšlením, co by se k tomu a tomu hodilo. Mít vhodné kombinace vedle sebe vám ušetří čas.
Když je oblečení umístěné náhodně, zbytečně se vystavujeme rozhodovací paralýze, co si vybrat, na co mám náladu, co se na dnešek hodí? Abychom odešli v těch samých kalhotech a tričku jako už potřetí během třech dnů, protože nad tím nechceme víc přemýšlet. Takže variace sladit a je vyhráno.

Snímek obrazovky 2016-06-21 v 13.46.32Tedy sestavení outfitu z konkrétních kousků. Geniální záležitost mít takový vlastní lookbook. Vytvořit jde dvěma způsoby. Buď, když budete z domova odcházet, vyfoťte se co máte na sobě. Pak máte v telefonu sbírku svých outfitů a jednoduše se můžete další dny inspirovat.

Nebo si cíleně vyhraďte čas, oblečení si doma vyskládejte a kombinujte, foťte, zase kombinujte. Při takové chvilce vás napadne více variant, a třeba i co ze šatníku vyřadit, nebo doplnit. I kdyby nic víc, čas vyhrazený pro sebe a váš šatník se vám vždycky v dobrém vrátí. Vždycky.

*z klientovo šatníku

Snímek obrazovky 2016-06-21 v 13.46.46Určitě se ve vaší blízkosti najde někdo, jehož styl se vám líbí a s kým si můžete oblečení nebo doplňky půjčovat. Nemusíte tak vlastnit všechno, ale danou věc si můžete vypůjčit od kamarádky, mamky, babičky, přítele, kamaráda. Tuším, že tomuto kroku budou víc otevřené ženy než muži, ale třeba se mýlím? Tak či tak jde o smysluplnější jednání, než si impulsivně kupovat nové věci jenom proto, že je potřebujete na jeden večer. Stejně tak můžete půjčit něco vy druhým. Sdílená radost, násobená radost.

A příště bude outfit v mých šatech, těšíte se? / foto Markéta Vaňourková

Krásný babí léto,

Jana

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

+ sixteen = seventeen