Jana Mei Hrabovská

MORE ISSUES THAN VOGUE

Úterý

15

Říjen 2013

Správný základ – klíč k úspěchu

Written by , Posted in Fashion

Všichni víme, že základem správného chování je slušně pozdravit. Ranní hygiena je rovněž součástí našeho dne a je pro nás zcela přirozená. Fakt, že denně trávíme čas, byť jen pár minut, rozhodováním co na sebe, zná také dobře každý z nás. A že nám volbu ulehčí správný základ šatníku, to už tak samozřejmé není.

Proto zde najdete krátký seznam věcí, které považuji dle mé každodenní zkušenosti nejen s mým šatníkem za pilíře dámského a pánského šatníku*. O jaké kousky jde?

KEY PIECES

Ona

  1. tmavé džíny – čím jednodušší, tím lepší – tedy bez zbytečného zdobení, výrazných kapes, zipů a šisování barvy. Střih zvolit nejlépe odpovídající Vaší postavě. Pak budete moci kombinovat a kombinovat.
  2. bílá košile – u bílé košile je nutné ohlídat kvalitu materiálu (aby se nemuchlal, nechtěně neprosvítal a nepodněcoval pocení). Střih volte pánský či vypasovaný (zvýrazňující ženskou siluetu).
  3. trenčkot – opět dokonale kombinovatelný kousek, který vypadá skvěle jak s džínami, mikinou a converskami, tak přes malé černé. Klasika, která nikdy z módy nevyjde.
  4. pruhované triko – ač se na první pohled nemusí zdát, jde o skvěle kombinovatelný kousek, mladistvé oživení outfitu.  Kombinujte jej s různými vzory (př. leopardí, květinový apod.). Pruhované triko doplněné sakem, džínami a podpatky je kombinace, která se neokouká.
  5. šátek – praktický doplněk, který outfit příjemně oživí. Vzoru se meze nekladou, nicméně leopardí bude trefa do černého.
  6. kozačky – na vysokém podpatku, nebo s hrubou podrážkou, nad kolena, pod kolena… Výběr je široký, proto volte nejvhodnější variantu pro Váš životní styl. Pro ty, kteří sází na kozačky z předchozích sezón, doporučuji zkontrolovat stav podpatku, případně u obuvníka nechat opravit okopanou špičku.
  7. tenisky (conversky) – když vystoupají teploty k 10ti stupňům, kozačky vyměňte za tenisky. Tenisky Converse patří mezi nestárnoucí klasiku, proto s jimi neprohloupíte. A protože doba pokročila, tenisky už nepatří jen k teplákovce, ale naopak – oblečete-li k nim slim džíny, pruhované triko, trenčkot, barevný šátek, budete vypadat skvěle!
  8. kabelka – na denní nošení do školy nebo do práce jednoznačně o velikosti minimálně A4, aby se do ní vešel notebook, dokumenty, pití, kosmetická taštička, knížka, zkrátka všechny podstatné věci :-). Mně se nejvíc osvědčila velikost tzv. tote bag. Opět platí čím jednodušší, tím lepší. Barva ideálně černá (nebo jiná ze základních barev), materiál kůže.her1
  9. LBD = The “little black dress”, “malé černé” jsou další z nesmrtelných kousků dámského šatníku. Přes den je můžete vzít s koženou bundou nebo oversize svetrem, nízkými kozačkami (biker boots) a praktickou kabelkou. Na večerní příležitosti doplňte výrazným šperkem, lodičkami na podpatku, psaníčkem a výraznou rtěnkou. Budete zářit sex-appealem.
  10. vypasované sako – opět nepostradatelný pomocník. Dokáže povýšit každý outfit. Skvěle vypadá například s úzkými kalhotami, volnějším bavlněným trikem a výrazným náhrdelníkem.
  11. kožená bunda – povinný doplněk pro ty, kteří chtějí dodat svému šatníku šmrnc. Funguje stejně univerzálně jako trenčkot, sexy kontrast vytvoříte např. kombinací s krajkovými šaty a podpatky. Mám slabost pro motorkářský střih známý jako křivák.
  12. rolák – ideálně v základních barvách  (černá, bílá, krémová,…). Skvěle vypadá ke koženým kalhotám/pouzdrové sukni, nebo naopak boyfriend džínám a křiváku.
  13. psaníčko – nosí se na večerní akce, nicméně aktuální trendy povolují i porušení nepsaného pravidla díky maxiclutch – většinou minimalistické řešení, nanejvýš výrazná barva. Naopak typ tzv. minaudiére, je mini psaníčko, které se hodí na společenské akce. Minaudiére bývají výrazná a třpytivá – celá plocha je pošitá pajetkami, korálky a nejrůznějším zdobením.
  14. černé lodičky – kvalitní černé lodičky na jehlovém podpatku jsou nutností pro všechny dámy, které alespoň občas zatouží po gazelích nohách. Jsou univerzální a kromě optického zeštíhlení postavy také zvednou sebevědomí, a to se vyplatí.
  15. černé silonky – by měly nahradit tolik oblíbené tělové. Tělové silonky jsou jako průhledná gelová ramínka u podprsenky. Myslíme si, že nejsou vidět, ale jsou :-). Černé silonky nás proto zachrání. Vytvoří štíhlou siluetu a hodí se ke stejnému oblečení, jako tělové. Skvěle vypadají i s bílými šaty (kdo nevyzkoušel, neuvěří). Takže STOP nezdravě vypadajícím nohou v tělových silonkám a vstříc sexy štíhlým liniím.her2
  16. kabát – zastoupí trenčkot během chladných dnů. Záleží na Vás, zda upřednostníte klasiku, vypasovaný dvouřadý kabát, nebo si vyberete z aktuálních trendů.her3

Tip! Pokud, dámy, ještě nevlastníte podprsenku v tělové barvě (hladkou, bez krajky), doporučuji ji pořídit. Mezi svůdné prádlo pravda příliš nepatří, nicméně pod oblečením (obzvlášť pod bílým) je neviditelná.

On

  1. tmavé džíny – opět platí stejné pravidlo jako u dámských – čím jednodušší (bez zbytečného šisování, nášivek, zdobených zipů), tím lepší. Můžete je obléci s košilí a sakem třeba na večeři, nebo na neformální obchodní schůzku. A kdo si rád hraje s detaily, oživíte je barevnými ponožkami. Třeba těmi od Happy Sock.
  2. košile – opět hraje roli kvalita a vhodný střih. 100% bavlna vám zajistí prodyšnost. A střih volte podle svého typu postavy. Co se týče barev a vzorů, v tom se fantazii meze nekladou, ale bílá je opravdu základ!
    Jen, prosím, jednou provždy zapomeňte na kombinaci s lyžařskou bundou. Že pod bundou košile není vidět? Ano, je! Co s tím se dozvíte v bodě 7.
  3. svetr přes košili (bez zapínání/na knoflíky) – ideálně 100% vlněný, jednobarevný, v neutrální barvě, aby fungoval univerzálně přes vzorované košile. Opět záleží na vlastní volbě, zda preferujete na rozepínání s knoflíčky (hodí se na štíhlé, vysoké postavy), nebo naopak přes hlavu (hodí se na většinu typů postav).
  4. sako – jednobarevné, v základní barvě (nejlépe tmavě modrá), skvěle pozdvihne bavlněné triko s potiskem, nebo na zkoušku/jednání nezklame s padnoucí košilí. Tmavě modrou barvou si zajistíte nositelnost i v denní dobu.  A jak víme z předchozího článku, pozor na délku rukávů :-).
  5. kožená bunda – dodá outfitu švihácký šmrnc a ještě zahřeje. Ke kotníčkovým botám, tmavým džínům, slim košili a slunečním brýlím bude jako stylová tečka.
  6. kotníkové boty – se rozhodně vyplatí kožené, které se přizpůsobí Vaší noze a nijak netlačí a materiál absorbuje pot. Jako základ volte v černé, popř. tmavě hnědé barvě, opět bez zbytečného zdobení. Pro opticky štíhlejší postavu volte tvar s lehce protáhlou špičkou. A před prvním použitím sundat cedulky na podrážce (ano, jsou při chůzi vidět) a naimpregnovat. Věřte, že v kvalitních a čistých (!) botech se budete cítit jako pravý boss!
    men2
  7. kabát – už dávno neplatí, že se kabát nosí jen k obleku. V dnešní době lze vybrat z různých střihů, které se hodí i k méně formálnímu oblečení, a tak díky bohu postupně nahrazuje pozici outdoorové bundy. A kdo by se v kabátu přesto necítil, může zvolit streetstylovou bundu do města.
  8. taška – rozumím, že taška k notebooku zdarma je úsporné řešení, ale nepodceňujte sílu tohoto doplňku! Taška vás doprovází během celého dne a uchovává vaše doklady, proto do ní investujte. S uchem přes rameno, nebo jen do ruky? To je na vás. Stejně tak vhodný rozměr. Já doporučuji dostatečně prostornou a koženou, aby vám vydržela více sezón. P.S. o batozích raději nemluvím. Ty patří na výlet, ne do města :-).
  9. kravata – nemusí se nutně nosit jen k obleku. Ale úzká černá kravata v kombinaci s tmavě modrými džínami, bílou košilí, koženou bundou… Vypadá neskutečně dobře!
  10. hodinky – dodají jistou společenskou důležitost. Jde o prakticky jediný doplněk, který je u mužů v rámci nejvyššího dress code tolerován (spolu se snubním prstýnkem). Proto náušnice, řetízky na krku dolů a nechte vyniknout zápěstí.
  11. parfém – není nic lepšího, než když dobře oblečený muž voní. Ámen!

Snímek obrazovky 2015-03-10 v 12.39.41

Zdroje použitých produktových fotografií: zara.com, mango.com, polyvore.com
Článek není sponzorován.

*doporučené prvky oblečení se týkají smart-casual stylu. Čistě byznysový šatník obsahuje jiné, další pilíře, ale o tom jindy.

A jak vypadá Váš šatník? Kombinuje se vám snadno? Máte nějaké své nejoblíbenější kousky, na které nedáte dopustit? Napadá Vás něco dalšího, co by nemělo v dámském/pánském šatníku chybět? Nechte mi vzkaz :-).

Jana

 

 

11 Comments

  1. If Langschmidts
  2. Tom
    • Jana Meinlschmidtová
  3. Míša
  4. Kozu
  5. Petra H.
  6. blanka
  7. Stanley
  8. Monika
  9. blanka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

three × = fifteen